Феникс (Phoenix) – Aria

Posted on April 26, 2013

0


Phoenix är ryska bandet Arias senaste studio album och markerar debuten för den nya sångaren Михаил Житняков (Michail Zitnjakov). Många är som alltid skeptiska till en ny sångare såklart, men Michail gör ett jäkla bra jobb att ersätta tidigare sångaren Артур Михеев (Artur Michjeev). Han får även Aria att låta lite som de gjorde med deras klassiska sångare Валерий Кипелов (Valerii Kipjelov).

Bandet fortsätter att leverera metal av sin egen sort men Phoenix visar en mer musikalisk sida än vad de tidigare skivorna gjort, lyssna bara på låtar som История Одного Убийцы (Istorija Odnogo Ubitsi), Чёрная Легенда (Tsjrnaja Ljegjenda) och Аттила (Attila).

De är inte de enda låtarna som visar på bra musikaliska egenskaper, utan hela skivan tycker jag egentligen gör det helt enkelt. Vad som kan få skivan att bli lite tråkig i längden är att en del låtar är ganska långsamma och påminner lite om varandra, men det är deras sound som gör det. Lyssnar man lite mer inbitet på låtarna och tar dom för vad dom är enskilt, så finner man de där magiska med dom.

Бои без Правил (Boi Bjez Pravil) är en av de snabbare låtarna på plattan och också en av de bästa. Jag kan inget annat än älska andra versen: Zalkije grimasi vlasti, gromkii pir tsuzjogo ctsacsija njet. Ja, jag orkar faktiskt inte skriva ut hela men ni förstår vad jag menar hoppas jag. Detta och resten av versen går att höra ca 2 min in i låten.

Равновесие сил (Ravnovjesije Sil) är en mid tempo låt men väldigt melodisk och härlig att lyssna till, definitivt en av skivans bättre låtar!

Titelspåret Phoenix är också en bra låt, som påminner lite som Krov Koroljei från Armageddon skivan.

Jag älskar verkligen att höra  Zitnjakov lugna och passionerade sång i Симфония Огня (Simfonija Ognja). Han sjunger med sådan kraft och vilja så man nästan ryser. Det gör han förvisso under hela skivan men under Симфония Огня är de mycket tydligt.

Skivan avslutas med en väldigt lugn och avslappnande låt i form av Реквием (Rjekvijem). Vissa vill ha ett hårt och storslaget avslut på skivorna, och även om Реквием uppfyller de lite så är de ingen metal låt precis, men de gör väl inget?

Ja, de finns inte mycket mer att säga om skivan. Här finns inte ett enda svagt spår, men den kan tendera att bli lite tråkig i längden så för att uppskatta den till fullo måste man vara på rätt humör.

En av Arias bästa!

9/10

Foto 1: Thomas Gustafson

Foto 2: Patrik Renmark 

Advertisements
Posted in: Metal, Ryskt/Slaviskt