Born To Sing: No Plan B – Van Morrison

Posted on April 26, 2013

0


Van Morrison är tillbaka med ett nytt album efter 4 års frånvaro med en härlig skiva som ger en del nostalgi!

Förra skivan Keep It Simple var bra, men kändes samtidigt som om Morrison var sliten och uttråkad och bara försökte pressa fram något. Born To Sing känns som raka motsatsen med mycket mer energi både på sångrösten och i låtskrivandet.
Okej, vi kan inte argumentera om att Keep It Simple hade några riktiga monsterlåtar, men även de känns ganska frampressade och sömniga. Nu känns de som Irländaren har tagit sig mer tid att skriva musiken och samlat kraft och energi!

Första låten Open The Door (To Your Heart) är en glad och trevlig låt som påminner precis om Back On Top skivan som utstrålade samma härliga känsla. Going Down To Monte Carlo följer i samma fotspår, medans titellåten Born To Sing skiljer sig lite. Men även den och resten av skivan håller en Back On Top känsla (på ett positivt sätt då) blandat med lite nytt.

Den stora skillnaden mellan Born To Sing och Keep It Simple är att Van Morrison spelar mer sin karaktäristiska blandning mellan Jazz och R&B med en perfekt balans, medans Keep It Simple översköljs av antingen det ena eller det andra och de tenderar att bli lite tråkigt då.

Även om denna plattan innehåller fräschare och bra låtar så är de inget superalbum heller, men det är väl mest för att Van har gjort så mycket med tiden som varit omänskligt bra ;)
Men här finns en hel del riktigt härliga låtar som de nämnda ovan, Mystic Of The East, End Of The Rainbow och Close Enough For Jazz.

Den sistnämnda fanns faktiskt med som en instrumental låt på skivan To Long In Exile, men här måste den lyftas fram för dens unika låtskrivande. Mycket intressant med ett långt jazzigt intro innan texten kommer, sen är den slut helt plötsligt… Får inte missas!
En annan intressant grej är ju att hela Born To Sing skivan spelades in live i studion i hans hemstad Belfast, som jag förstått inte hänt på ett tag då Van Morrison spelat in en hel del under sin vistelse i USA och England.
Den enda låten jag inte riktigt gillade var If In Money We Trust. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara men den sticker ut och är ganska tråkig, men den kanske har en förmåga att växa på mig i framtiden?

Nej här finns inte mycket mer att säga mer än att det är en härlig och underbar skiva. Van Morrison är mästaren och med en sådan sångröst som han har så behövs där ingen plan B.. ;)

8/10

Foto: Robin Renmark

Posted in: Folk, Folk Rock