Dawn Of The Black Hearts – Mayhem

Posted on April 26, 2013

0


Den första och troligtvis enda bootlegen som kommer finnas med här på min sida: Mayhems ökända Dawn Of The Black Hearts.

Skivan som gett bandet mycket kritik och uppmärksamhet främst för att omslaget är ett riktigt foto av förre sångaren Dead (Per “Pelle” Yngve Ohlin) efter att han begått självmord.
Dåvarande gitarristen och hjärnan bakom Mayhem, Euronymous, hittade Dead bokstavligen död och sprang genast ut och köpte en engångskamera för att fotografera liket.
Till sina medmänniskor berättade han att Dead hade gjort något riktigt coolt och att de kunde använda likfotona till den kommande skivan De Mysteriis Dom Sathanas.

Men den idén var inte alla medlemmar helt glada i vilket också gjorde att basisten Necrobutcher hoppade av i protest mot Euronymous tänkande att använda bilderna för att gagna bandet.
Trummisen Hellhammer var med på helt andra noter då han fortsatte och tillsammans med Euronymous gjorde smycken från skallbitar från Dead. Smyckena behöll Hellhammer och Euronymous skickade ut benrester till folk han tyckte var värdiga, där bland annat Morgan Håkansson i Marduk.
En av bilderna skickade Euronymous till Bull Metal i Colombia som senare på sitt skivbolag tryckte Dawn Of The Black Hearts.

Dead var en förebild för många som idag spelar inom denna genren och hans självmord höjde både uppmärksamheten på honom och Mayhem, men även på hela den norska Black Metal scenen då fler band inspirerades av hans texter och livsstil. Och efter hans självmord sorterades de “falska” och “äkta” människorna ut, kort sagt: De som tyckte det var sjukt och vidrigt lämnade Black Metal scenen.

Där var lite historia om skivan, Mayhem och Black Metal, men om man nu skulle ta en titt på vad skivan har att erbjuda..
Det är en live skiva med inspelningar från bandets spelningar i Sarpsborg, Lillehammer och Ski i Norge mellan 1986-1990, men de största problemet är att de är en bootleg. Hade de inte varit för de så hade den nog kunnat bli en rejält bra skiva med större kultstatus än vad den har idag.

Efter Deads självmord ville bandet hedra honom genom att släppa en av de liveinspelningarna de gjorde med honom. Eftersom han inte spelat in så värst mycket annat med Mayhem så var de väl rätt uppenbart att de fick bli live material, och till slut valde de Leipzig spelningen från 1990.
Även om Live In Leipzig är en Black Metal klassiker så är låtarna på Dawn Of The Black Hearts bättre framförda och därför tycker jag bandet borde valt den istället, men Leipzig spelningen var den som hade bäst ljudkvalité och därför föll valet på den.

Låtlistan består mest av låtar från Deathcrush skivan och De Mysteriis Dom Sathanas, så den som letar efter lite “sällsynta” Mayhem låtar kan titta hit eller kolla upp Live In Leipzig.
Men de hela förstörs just av att det är en bootleg och har uruselt sound. Nu vet jag att många gillar just de, men jag anser att om man inte kan höra något annat än brus så är de inte bra.
Självklart ska Black Metal för den mesta av tiden inte ha så bra eller hög kvalité på produktionen, men Dawn Of The Black Hearts går för långt då bootleg kvalitén här är skit rent ut sagt.

Men jag får ge ett lite högre betyg pga dess kulstatus, den är ju trots allt även världens mest piratkopierade och sålda bootleg.

6/10 

Foto: Robin Renmark 

Advertisements
Posted in: Black Metal, Metal