En Vivo! – Iron Maiden – CD och DVD

Posted on April 26, 2013

0En Vivo!

Vad ska man säga? Maiden bara fortsätter att spotta ut live plattor en efter en. Det är väl egentligen inget man ska klaga på för Iron Maiden är bäst live, men när de under 30 år spelat samma låtar om och om igen med undantag för några få (oftast 5 eller 6 per turné) så blir de otroligt tjatigt och meningslöst.

Sedan år 2000 har bandet släppt 4 live plattor, 3 samlingar och dessutom låtit en del spelningar gå ut live i TV, radio eller på nätet så de har pirat kommit ut en del live konserter i bra kvalité. Och 95 % av allt material på alla dessa samlingar och live skivor är detsamma, de låter bara lite annorlunda för varje spelning.

Herrejävlar, bandet har en karriär sedan 1977 och skivkontrakt från 79  ungefär och hunnit med 15 studio album. Trots detta så fortsätter dom att tjata samma låtar om och om igen för varje år.

Nu när jag har klagat klart.. det som gör En Vivo bra är att den har den mest annorlunda setlist som någon Maiden platta tidigare haft. Den spelades in under deras The Final Frontier turné och bandet valde att fokusera på de nyare materialet från 2000 och uppåt.

Smart drag! Skivorna därifrån är riktigt bra, Brave New World och Dance Of Death har många fina låtar som förtjänar mer tid live, och på En Vivo finner vi mestadelen nyare material. Stort plus!

Dessutom är det som sagt en live platta för turnén för deras senaste skiva The Final Frontier, och där har de lyckats få med de bästa och de låter fantastiskt bra live!


Man vet ju redan vad man får när man kör igång en live platta med Maiden, men denna spelningen är faktiskt en av de bättre av alla 10 live skivor de släppt. Inget slår Rock In Rio för den konserten var bara för bra, men En Vivo kommer skrämmande nära.

De bästa låtarna är helt utan tvekan Blood Brothers, The Talisman, When The Wild Wind Blows och The Final Frontier (även om Bruce inte funnit formen i början av konserten).

Definitivt värt att kolla upp om man gillar Maiden, men även en bra platta att börja med om man är helt ny för bandet.

Jag såg dom på Ullevi samma turné så för mig känns den lite speciell, lite som ett minne så jag värderar den lite högre. Ge den ett försök och bedöm själv :)

DVDn är lite jobbig att titta på ibland för de har valt att splitta bilden och lägga in flera olika kameror så du kan se exempelvis 4 olika ställen samtidigt. Det är kanske småkul ibland men de är något som dom överanvänder och de blir snabbt tjatigt. I övrigt är DVDn mycket underhållande.

Ett tips! Köp INTE den dyrare Steelbook versionen om du inte måste och gärna vill, för den är mycket dyrare än den vanliga 2 DVDn och har inga som helst förbättringar eller specialgrejor, bara att omslaget är gjort i metall.

8/10

Foto: Robin Renmark 

Advertisements
Posted in: Metal