Iowa – Slipknot

Posted on April 26, 2013

0


Slipknot som de flesta säkert känner till är ett av de ledande nu-metal banden idag, men resan dit har varit lång, och fylld med hat och skit. Bandet är även känt för massa diverse grejor som att spy på scen, slåss och även misshandel av folk ur publiken.

“Första” och självbetitlade albumet gav stor uppmärksamhet, men de var först när Iowa kom som Slipknot verkligen blev på allvar, då skivan var mycket hårdare och mörkare än något annat.
Iowa är en skiva som speglar både hat och mörka tider hos samtliga 9 bandmedlemmar, som själva beskriver skivan som ett resultat efter en mycket mörk och tuff tid då allt bara var helvete.

Bandet fick sagt av skivbolaget att göra samma som de gjorde på första plattan men de var inte alls vad de var ute efter, blev förbannade och utnyttjade den ilskan till låtskrivandet. Det kombinerat med de kaos bandmedlemmarna levde i skapade de unika och äkta soundet som blev Iowa.

Ta de första låtarna som ett exempel, (515) är ett intro som bara består av någon som skriker och nästan håller på att spy. Låt nummer 2 heter People = Shit, och bara på namnet så hör man vad Iowa handlar om. Båda låtarna är sprängfyllda med hat och visar tydligt bandets vrede.
Följande låt Disasterpiece fortsätter i samma spår som People = Shit och man kan verkligen känna hatet som bandet gick igenom.

Och vill man ha ett hum om hur skivan låter så räcker de med att lyssna på de tre låtarna, för resten av skivan fortsätter i samma stuk och anda. Men de övriga låtarna på plattan är också mycket välskrivna såväl musikaliskt som textmässigt.
Gently är ett undantag eftersom den börjar väldigt lugnt och spöklikt nästan, men sen drar den igång och får samma snabba hårda sound som de resterande låtarna.

Den självbetitlade Slipknot skivan var riktigt bra men Iowa är som Super Mario 3 till NES, den tog allt som gjorde föregångaren bra och framgångsrik och multiplicerade de flera gånger.
Den kommer nästan så nära man kan komma till den perfekta plattan, mycket pga dess äkthet, grymma musik och passionen som bandet har för vad dom gör. Utan tvekan Slipknots bästa skiva och kommer troligtvis alltid vara det.

Slipknot är kända för att alltid ge all energi när de spelar live men de märks att de dragit med sig den energin även när de spelade in Iowa, i synnerhet på låtar som People = Shit, The Heretic Anthem, Left Behind och New Abortion.
Titelspåret Iowa är den mörkaste och sjukaste låten och har välförtjänt namngett plattan.
10 år senare, 2011, släppte bandet en 10 års jubileums version av skivan, där man fick en bonus CD och en DVD på köpet. Och jävlar måste jag säga.. på bonus CDn får man hela konserten från Disasterpieces DVDn som verkligen är ett levande mästerverk. Den spelningen är bland de bästa jag någonsin hört, och de absolut absolut bästa Slipknot någonsin har gjort och jag har i 10 år velat ha denna jävla konserten i lurarna när jag varit på språng, ska sova eller liknande men inte haft möjligheten förens nu. TACK Slipknot!
Ska man släppa en konsert på DVD är de en regel att den MÅSTE släppas på CD också, och nu har äntligen detta mästerverk officiellt kommit ut med skitgrym kvalité på CD så bara av den anledningen var jag tvungen att pröjsa dyra pengar på denna nyutgåva av Iowa.

Iowa är mörk och hård och må vara de bästa studio albumet, men Disasterpieces gör de hela mörkare än man någonsin kunde anat.  Dessutom innehåller Disasterpieces många låtar från Iowa skivan så det är nästan ett måste att inkludera som bonus på en 10 års jobileumsutgåva. Så ett stort plus där!
Och de känns ju underbart att äntligen få den bästa versionen av Spit It Out, där sångaren Corey står i ca 4 minuter och skriker åt publiken “Get your fucking ass down on the fucking ground right fucking now”..

CDn med original skivan har med en bonus/remix version av singeln My Plague. Och bonus DVDn innehåller en dokumentär om inspelningen, turnén och allt som berör Iowa där man bland annat får höra och se det där kända bråket mellan Corey och bandets DJ Sid backstage som man fick en ljudlös blick av på Disasterpieces DVDn. I övrigt finns här musikvideor till klassikern Left Behind, My Plague och två live videos av People = Shit och The Heretic Anthem.
Sen har man gett skivan ett nytt omslag som jag faktiskt gillar ganska mycket :)
Med andra ord en perfekt behandling för ett återsläpp av ett sådant starkt album som Iowa är.

9/10

Foto 1: Thomas Gustafson

Foto 2: Robin Renmark

Advertisements
Posted in: Övrig Metal, Metal