Live At Wacken – God Seed

Posted on April 26, 2013

0


Fuck yeah, God Seed har återförenats! Och inte nog med det, de har släppt sin spelning från Wacken 2008 på DVD och CD!

För er som inte vet vilka God Seed är så börjar historian med bandet Gorgoroth.
Gorgoroths grundare och gitarrist Infernus värvade sångaren Gaahl och basisten King Ov Hell med motivationen “för de skapade musik som föll mig i smaken”. Lite anade nog Infernus vilket bråk och vändning detta skulle bli för hans band.
Gaahl och King skrev mestadelen av musiken och de resulterade i två hela plattor för Gorgoroth där Infernus enbart skrev EN låt. Den låten var dessutom instrumental på något svettigt piano/datorprogram och är bara 50 sek lång..

Men har man funnit några som skriver musik på ett sätt som man själv inte kan, men som man ser en vision av i sitt band/projekt så förlitar man sig väl på de medlemmarna om de nu ingår i bandet?
Well, de slutade med att Gaahl och King “sparkade” infernus för att han inte la ner något på låtskrivande eller annat till bandet.
Infernus däremot hävdade att Gaahl och King avgått självmant.
Helt plötsligt fanns där två Gorgoroth!

En våt dröm för många Black Metal fans kanske, och jag fick även chansen att se de Gaahl och Kings Gorgoroth i Köpenhamn.
Men sedan skulle konflikten ta slut när de drogs till domstol och Infernus vann rättigheterna till namnet och domstolen fann att Gaahl och King avgått självmant.

Och där har vi födelsen av God Seed som blev King och Gaahls fortsättning på vad de gjorde i Gorgoroth, men tyvärr varade detta inte länge.
Inte lång tid efter att de gått ut med att man hade en skiva på gång och som nästan var färdiginspelad så hoppade Gaahl och sades ha dragit sig tillbaka helt och hållet från metal scenen.

Mycket talade för att God Seed var helt dött, i synnerhet när King gick ihop med Dimmu Borgirs sångare Shagrath och släppte skivan med honom istället under bandnamnet Ov Hell.
Men så hösten förra året fick vi de glädjande beskedet om att God Seed var tillbaka med Gaahl på sång, och i Januari släpptes deras spelning på Wacken 2008.

Jag höll nästan på att pissa på mig när jag såg de. Så mycket som jag älskar God Seed, Kings speciella proggiga sätt att skriva Black Metal och Gaahls röst, så var detta bland de bästa som kunde hända i år.
Dessutom har jag länge längtat efter att få höra låtar som Prosperity And Beauty, Carving A Giant live, men även nytt studio material från God Seed.
Men även andra Gorgoroth låtar som duon skrev som förmodligen aldrig mer hade spelats live om inte God Seed hade återförenats.

Har ni sett Gorgoroths konsert DVD Black Mass Krakow? Där hela scenen är täckt med fårhuvuden och korsfästa människor?
God Seed tog med sig den scenshowen, och de enda som kan mäta sig med en sådan liveshow är Mayhem.
Ni alla minns väl den spelningen på Gates Of Metal där sångaren Attila Csihar hade ett urgröpt grishuvud som huvudbonad? Han bokstavligen badade i blod och scenen var täckt med kadaver och benrester.. DET är en Black Metal show ;)

Live At Wacken gör en absolut inte besviken gällande scenshowen. Och spelningen är väl genomförd, men man måste klaga på produktionen och inspelningen. Många instrument och då i synnerhet trummorna och sången är vid vissa tillfällen väldigt osynliga och hörs knappt.
På inräkningen till Prosperity And Beauty hörs trumman jättedåligt, men så fort de andra instrumenten kickar in så hörs de perfekt. På så sätt luras örat lite och man får känslan av att de glappar i högtalarna.

Men när ljudet är på plats så är denna spelningen guld värd för alla som gillade Gaahl och Kings Gorgoroth.
Hela bandet är verkligen på topp, men jag måste klaga lite på trummisen Nicholas Barker som föckar upp låten Forces Of Satans Storms. En bra låt och en bra trummis, men på Wacken låter de bara gröt.
Jämför bara med samma låt från Krakow DVD där Kvitrafn satt bakom trummorna.
Gitarristen Teloch (nuvarande gitarrist i Mayhem) gör också en mycket bra och anmärkningsvärd insats med en högklassig scennärvaro.

Jag misstänker också att här saknas en hel del låtar. Dels för att skivan bara innehåller 9 låtar, dels för att Gaahl under DVDn presenterar låten Incipit Satan men istället börjar A Sign Of An Open Eye tror jag det var. Och dels för att de funnits information om att den först skulle släppas med 13 låtar.
Förmodligen är dessa låtar som Infernus eller tidigare Gorgoroth medlemmar skrivit som de inte har rättigheterna att sälja under ett annat namn.

Lite tråkigt dock men jag är ändå glad för vad man får här, för det är verkligen en helvetisk konsert med ett av de bästa Black Metal banden!
Det är en helt underbar känsla att återigen få höra klassiker som Procreating Satan och Teeth Grinding.
Nu ser jag bara fram ett nytt studioalbum från dessa norska musikgenierna!

Tyvärr får den minus pga den dåliga ljudproduktionen, då främst på DVDn. Ljudet på CDn är konstigt nog bättre än på DVDn?  Bildkvalitén däremot är knivskarp och bra!

7/10

Foto 1: Robin Renmark

Advertisements
Posted in: Black Metal, Metal