Ordo Ad Chao – Mayhem

Posted on April 26, 2013

0


Mayhems senaste album Ordo Ad Chao är nog ett av bandets mest kontroversiella verk hittills. Inte pga tema på texterna, mord eller kyrkbränder utan pga dess produktion och återkomsten av sångaren Attila Csihar.

Produktionen beskrivs av trummisen Hellhammer som “necro as fuck”, och trummorna har inte blivit equalizerade (är de ett riktigt ord?) för att detta skulle representera hur Mayhem är idag.
Och ingen kan väl påstå att de låter något annat än skit, men det behöver inte vara dåligt för det.
Tyvärr har många missat hela poängen med det och trodde på allvar att bandet inte kunde producera utan att detta var att de var dåliga, men så är inte fallet och för de som trodde så har jag förståelse för att de blev besvikna.

Då jag måste säga att produktionen trots allt drar ner MYCKET av denna skivan så har den sin fördel också. För precis som Hellhammer beskrev det så låter de jävligt necro, rått och smutsigt och det är vad Mayhem är och alltid har varit. Bandet har ju alltid också strävat efter att aldrig göra en skiva som låter som deras tidigare, och jag kan nog säga att det är svårt att finna en skiva som låter så skit som Ordo Ad Chao gör.
Man måste nästan sjunka ner till gamla demo inspelningar från tidigt 80-90 tal för att hitta en bra jämförelse!

Blasphemer som här gör sitt sista för Mayhem avslutar verkligen på topp. Han var ju känd för att ha en väldigt teknisk spelstil och låtskrivande och Ordo Ad Chao är inte ett undantag.
Låtarna är inte alltid den där bulldozern som bara manglar på så som på tidigare skivor utan här är majoriteten rätt lugna mid-tempo låtar.
Komponerat tillsammans med Attilas speciella sång så är detta ett mästerverk som ingen annan kan göra bättre!

Många fans blev också glada att Attila var den som skulle ersätta tidigare sångaren Maniac och hade därför hoppats på en ny De Mysteriis Dom Sathanas.
Ordo Ad Chao är så långt ifrån man kan komma DMDS i både musik och sång, men Attila har alltid haft en bra röst och använder den fruktansvärt bra både på skivan och live. De gånger jag sett honom live så har jag flera gånger undrat om han verkligen är mänsklig för han väser ur sig ljud jag aldrig hört förut och som bara inte kan vara mänskligt överhuvudtaget.
Medans Maniac hade sin enformiga sångstil så gör Attila den bättre och slänger även in lite smått opera här och där.
Tyvärr är hans sång inte alls lika mörk och ond som på De Mysteriis Dom Sathanas och jag föredrar faktiskt honom mer live än på Ordo plattan, men det är jävligt skönt att ha tillbaka honom!Det är också samtidigt väldigt intressant att höra hur stor variation han har och hur många olika sångstilar han kan genomföra utan att de låter dåligt. Han har ju aldrig låtit likadan på någon av sina skivor, varken med Mayhem, Sunn O))) eller Tormentor till exempel.
Så Attila är en stor anledning till att Ordo Ad Chao är de mästerverk som den är!

Sen kommer vi till en konstig sak.. basisten Necrobutcher står som cred för bas på skivans booklet, men enligt Blasphemer spelade han aldrig in något. Why is that?
Liksom.. Necrobutcher har länge varit en av de som haft störst passion för bandet och har själv uttryckt hur jävla bra han tycker Blasphemer skrivit Ordo skivan, och på toppen av det hela så är han ju förfan basist i Mayhem och så spelar han inte på deras senaste skiva. Varför??

Hellhammer gör som vanligt en riktigt bra insats, det är bara synd att produktionen förstör en hel del av hans helt sinnessjuka musikaliska egenskaper. Men lyssnar man noga så kan man höra hur omänsklig denna maskin är!

Ordo Ad Chao är en otroligt rå och mörk skiva som tog mig väldigt lång tid att komma in i, och kommer förmodligen vara lika svår för dig med. Men ger man den bara en chans så upptäcker man att man inte klarar sig utan den. Det är verkligen en skiva man måste lyssna på någon gång innan man dör..

9/10

Foto 1: Robin Renmark

Foto 2: Soile Siirtola

Advertisements
Posted in: Black Metal, Metal