Светлый Альбомъ – Catharsis

Posted on April 26, 2013

0


Svjetiyi Alvbomv.. visst rullar de på tungan bara? Catharsis är de första ryska bandet som jag kommer recensera ifrån, men fler kommer de bli som exempelvis Aria som ses som en Iron Maiden klon och de största rock/metal bandet från Ryssland.

Catharsis däremot är ett Power Metal band som från början lirade Doom Metal med inslag av Death Metal. Från början skrev de texter på engelska men har på senare tid börjat sjunga på ryska vilket fans verkar ha uppskattat. Det började med skivan Imago som först gavs ut med engelska texter 2002 men året därpå släpptes den igen, då med ryska texter. Och där känner man verkligen att Catharsis hittat sitt kall, bra hård Power Metal med egen karaktär och sångaren Oleg Zhilyakov verkar mer bekväm och full av självförtroende när han sjunger på ryska än vad han gör när han sjunger på engelska.

Sen efter den ryska Imago har de bara fortsatt med ryska texter och därifrån har de bara gått uppför. 2005 släppte dom skivan Krylvja (Wings på engelska) som blivit deras största och bästa album hittills, och 5 år senare kom Svjetiyi Alvbomv som även den ligger i topp.
Jag hade lite svårt att komma in i denna plattan, men efter flera lyssningar så har jag börjat gilla den mer. Den är inte lika bra som Krylvja men har sin egen karaktär och det är vad en skiva ska ha. Har den inte de så tenderar det att bli uttjatat och tråkigt ganska så fort.

Intro låten är en instrumental symfonisk metal låt, helt okej och inget jag skulle påstå är onödigt för skivan, men den är inget speciellt heller. Den går inte i hand med resten av låtarna även om Catharsis är symfonisk Power Metal.

Inoi är den första “riktiga” låten och den låter väldigt bra. Det är lite svårt att förklara Catharsis sound eftersom de involverar symfonisk Power Metal och ryska texter, samt deras egna stil. Så här har ni låten på youtube att provlyssna på: http://www.youtube.com/watch?v=Ty9RSF5MQjQ


De enda besvikelserna på denna skivan är låtarna Trista Ljet Poljeta och Chatarsis. I övrigt är hela skivan väldigt bra, där de bästa låtarna är Djetjam Volvnogo Vjetra, Vjetjnyi Strannik med sina sköna solo här och där, Vysjaje Kubki! och avslutande balladen Spacibo, Druzvja!

Så kortfattat är det ett mycket bra Power Metal album i sin egen karaktär. Det är inte alla som gillar att höra den ryska texten, men är du öppen av dig så ge dom en chans, för du kan gå miste om något riktigt bra.

Ska tillägga att jag har fått köpa i princip alla mina ryska skivor från en sida som heter CD-Russia.com Vladimir som äger butiken samt sköter hemsidan är en otroligt trevlig och bra människa att ha att göra med. Riktigt bra service och han har ALLT i princip, om inte så kan han kanske fixa det. Han hade inte denna skivan så jag fick fråga om han kunde fixa fram den, och visst kunde han de! Så kolla upp de om någon av mina ryska skivor verkar intressanta.

Han är jättebillig på skivor också, jag fick en beställning på 6 CD skivor och två DVDer för ca 250 kr inkl frakten!

http://cd-russia.com/

8/10

Foto 1: Patrik Renmark

Foto 2: Robin Renmark

Advertisements