The Frozen Tears Of Angels – Rhapsody Of Fire

Posted on April 26, 2013

0


Nu när Luca Turilli precis släppt nytt album med sitt nya Rhapsody så tänkte jag att de var dags för att uppmärksamma en av Rhapsody Of Fires bästa skivor.
Eftersom Luca Turillis Rhapsodys första skiva suger röv så tänkte jag att det kunde vara skönt att köra in The Frozen Tears Of Angels i CD spelaren och vilken skön känsla de var!

Skivan har väldigt stor betydelse för mig då jag länge gått och väntat på ett nytt album men kände att det aldrig skulle hända. Problemet var att bandet hade strul med skivbolaget och till sist fick fansen bara veta att dom hade ett album klart för inspelning men att de blivit avstängda av domstol från att föra någon som helst aktivitet inom bandet. Och det var också den enda informationen man fick på 4 år.

En rejäl käftsmäll mot fansen i princip. Men så helt plötsligt i slutet av 2009 släppte bandet ner bomben att de skrivit på för nytt skivbolag, skivan var klar och redo att släppas och ett halvår senare kom detta underbara mästerverk som man längtat efter så länge.
På releasedagen fick jag special mailorder edition versionen av skivan och tryckte in den så fort jag fick upp paketet och fick höra de ljuva, mörka tonerna av introlåten Dark Frozen World.
Så fort man hörde Christopher Lees röst så kände man direkt på sig att bandet var tillbaka och det med en väldigt mörk och kall skiva.

Dark Frozen World klockar in med öppningslåten Sea Of Fate som är ett bra sätt att starta plattan och återkomsten för Rhapsody Of Fire, men inte en av de bästa låtarna på skivan.
Följande Crystal Moonlight var verkligen en låt som stack ut, men på ett sådant härligt sätt och får en verkligen att gå runt och nynna “moonlight” ett bra tag efter! :P

Sen har vi den stora “episka” låten Reign Of Terror som ALLA fansen älskar, förutom jag..
Ursäkta men jag ser inte de grymma i den. Visst är de mycket körer och symfoniskt men för mycket mörk känsla över de hela. Till och med growl liknande sång från Fabio Lione och de låter verkligen skit och passar inte Rhapsodys musik. Visst var det intressant eftersom bandet inte gjort något sånt innan och de funkar kanske helt okej en gång, men varför fortsätta med det på kommande skivan From Chaos To Eternity? Det känns verkligen som om dom precis upptäckte de och tyckte det lät coolt och sedan blivit förblindade och besatta av det.

Som tur är så är det i princip bara den låten som inte riktigt håller måtten då resten av skivan faktiskt är väldigt bra och enligt mig är det Rhapsodys bästa skiva. Eller iaf en av de bästa.
Hela plattan målar verkligen upp en mörk och kall värld täckt av is och snö, vilket känns väldigt passande med tanke på titeln och det otroligt vackra omslaget. The Frozen Tears Of Angels har en sån bra karaktär och bra kombination musik och texter vilket gör den mycket svårslagen.
Den har blivit snabbare också gentemot föregångaren Triumph Or Agony som många ogillade starkt pga att inga låtar var snabba i klassisk Rhapsody anda, men på Frozen Tears är de speediga låtarna tillbaka. Texterna berättar också för övrigt det tredje kapitlet i The Dark Secret Saga.

Här finns också en härlig ballad på italienska där Luca Turilli kör ett klassisk neoclassic solo på akustisk gitarr! Väldigt förvånande men ändå vackert att lyssna på :)
On The Way To Ainor är också en väldigt bra låt som börjar ganska långsamt men som sedan drar igång och får en väldigt skön refräng.
Hela plattan avslutas med titellåten på 11 minuter. Själv tyckte jag det kändes som en besvikelse första gången jag hörde den då låten inte hade mycket att ge, men efter några lyssningar så växer den på en och blir en helt okej låt.

Tyvärr så blir nog The Frozen Tears Of Angels den sista bra Rhapsody plattan då följande skivan From Chaos To Eternity inte alls levde upp till den klass som bandet ska ha, och Luca Turillis Rhapsody följde i samma dalande spår.
Det gör ont i mig att säga men jag har svårt att se en bra återkomst för bandet såvidare dom inte fått nytt blod i den nya banduppsättningen. Till och med skivbolaget dumpade dom i favör för Luca Turillis Crapsody..

Men det känns skönt att bandet iaf har en sådan stark historia med många imponerande album och vi får helt enkelt glädjas åt det och allt de gör som är bra i framtiden :)
The Frozen Tears Of Angels är definitivt en grej att glädjas åt.

9/10

Foto: Robin Renmark

Advertisements
Posted in: Metal, Power Metal