Wolf’s Lair Abyss – Mayhem

Posted on April 26, 2013

0


Världens kanske mest extrema och onda band Mayhem har inte gjort mycket väsen av sig gällande ett nytt studioalbum sedan 2007, istället har man turnérat och hållt igång formen konstant sedan dess.

Ordo Ad Chao som var bandets senaste triumf slog ner som en bomb när den släpptes i April 2007 med blandade reaktioner, mest pga sin råa produktion.
Men vi går tillbaka lite i tiden till Mayhems återuppståndelse.

De flesta som läser detta vet säkert Mayhems brutala historia som kantats av mord, kyrkbränder, groteska live framträdande med mera, så där behöver jag inte dra allt.
Men efter att grundaren och gitarristen Euronymous knivmördades av dåvarande basisten Varg Vikernes så försvann bandet men släppte ändå mästerverket De Mysteriis Dom Sathanas som en hyllning till Euronymous.

Men efter bara något års uppehåll så fick trummisen Hellhammer och tidigare basisten Necrobutcher idén att återskapa Mayhem och ringde original sångaren Maniac som tackade ja till jobbet.
Strax efter fick de även in den nya gitarristen Blasphemer i banduppsättningen och inspelningen av Wolfs Lair Abyss var igång.

Denna plattan, EP eller vad man nu vill kalla det anses av många fans vara de bästa Mayhem gjort efter Euronymous död, vilket jag kan hålla med om. Det är utan tvekan den mest brutala skivan bandet kommit med och den är bara rakt på sak. Mayhem skulle därefter börja experimentera mer med Ambient, Electronica och annat på kommande plattor som Grand Declaration Of War och jag tror det är bland annat därför som många anser just Wolfs Lair vara den bästa.

Men sen är kvalitén på låtarna stor, och samtliga är flitigt spelade live och hör faktiskt till de bästa i bandets karriär.. tycker jag iaf. Produktionen är rå vilket gör alla instrument samt Maniacs röst mer skrikigt än vanligt. Hellhammer ger verkligen allt bakom trummorna (en bättre BM trummis får man leta efter) och Necrobutcher sköter sin del väl.

Ta bara första låten I Am Thy Labyrinth som ett exempel för hur denna skivan låter. Rått, hårt och snabbt!
Den kanske mest kända låten här, Fall Of Seraphs är också en jävligt hård och rå låt som visar väldigt mycket av Blasphemers unika spelstil och låtskrivande.Många klagar just på de att Blasphemer är en mer teknisk gitarrist och därför inte passade i Mayhem då Euronymous skrev väldigt simpel musik. Jag personligen tycker Blasphemer är en av de bästa gitarrister inom Black Metal, han strävar efter att alltid skapa något nytt och unikt och är en jävla duktig musiker i övrigt. Sen kan man inte argumentera mot att han faktiskt stått för de mesta av bandets låtar och dessutom förbättrat Mayhems äldre material när de spelats live. Klassiker som Necrolust, Carnage och Freezing Moon är hästlängder bättre med Blasphemer.
Mayhem låter inte som de gjorde på sent 80-tidigt-90-tal, men de fick en nytändning och utan honom skulle de förmodligen låta som vilket annat BM band som helst. Med all respekt för Euronymous musik, måste jag nog säga att Blasphemer är Mayhem.

Tyvärr hoppade han av bandet 2008 och seda dess har hela gruppen verkat väldigt splittrad och osäker, trots att man istället tagit in Morfeus från Limbonic Art och Teloch (tidigare God Seed och Gorgoroth).
Tappet av Blasphemer har inte rört bandet något live iaf, i studio vet man inte hur de kommer bli.. OM de kommer bli något. Men jag tror inte Mayhem kommer låta detsamma, då ingen av de nuvarande gitarristerna har samma spelstil eller låtskrivande som Blasphemer hade.

Wofls Lair Abyss är iaf en av mina favoriter, och jag håller Mayhem närmast hjärtat av allt!
Det var tyvärr en av de sista skivorna med dessa norrbaggar som jag köpte, men bättre sent än aldrig ;)

9/10

Foto 1: Robin Renmark

Foto 2: Soile Siirtola

Advertisements
Posted in: Black Metal, Metal