Live – From Chaos To Eternity – Rhapsody Of Fire

Posted on May 6, 2013

0


Live from chaosNu var det Rhapsody Of Fires tur att släppa något då Luca Turillis Rhapsody hann långt före, och som ni kanske minns så var jag inte speciellt förtjust i Lucas nya skiva eller band för den delen.
Nej den skivan var inte bra och ett enormt slöseri med musiker, och jag bestämde mig istället för att hålla av de klassiska Rhapsody Of Fire mer och var väldigt förväntansfull på denna live platta.

Ända sedan 2006 då första live plattan kom har nog fans velat ha en till, för den skivan hade bara 11 låtar och många var besviken på setlisten. Bandet i sig spelade ovanligt tight och bra och därför ska man inte förvänta sig något sämre än vad som fanns på den live skivan.
Med Live – From Chaos To Eternity får vi två skivor med sammanlagt 24 låtar!
Äntligen finns här med låtar  som saknades på förra skivan, såsom klassikerna Holy Thunderforce och Land Of Immortals.

Här finns också en del nya låtar som vi aldrig hört live tidigare (om vi inte gått på deras spelningar såklart) som titelspåret, Triumph Or Agony, Erians Lost Secret osv. Men hur klarar sig bandet nu utan Luca Turilli?

När jag bara snabbt tagit en titt på youtubeklipp som ligger ute så har de verkat vara både positivt och negativt. Den nya gitarrduon med Tom Hess och Roberto De Micheli är bra men inte på långa vägar så bra och noggranna i sitt spel som Luca är.

Visst låter det hyfsat okej på just denna live plattan, men tittar man runt lite på internet så märker man att de inte klarar av att spela vissa solon och slarvar en hel del.
Detta är enligt mig det största problemet med det nya Rhapsody Of Fire, att de inte klarar av att spela låtarna ordentligt för exempelvis Unholy Warcry saknar stora delar av solot och på Dawn of Victory kan de inte ens få rätt de allra simplaste delarna. Detta är precis vad jag menade med slöseri med musiker, då de bättre stack till Luca Turillis Rhapsody vars musik är skitdålig.
Till och med långtids gästgitarristen Dominique Leurquin stack, om bara han hade stannat hade gitarruppsättningen varit mycket bättre.

Men nog klagat om gitarristerna, jag tror definitivt att de inte blir ett långvarigt problem.
Spelningen har som sagt en väldigt bra setlist även om jag skulle vilja byta ut vissa låtar som exempelvis I Belong To The Stars mot Raging Starfire eller något sånt.
Låten Aeons Of Raging Darkness är inte speciellt bra på studioinspelningen eftersom jag verkligen hatar när Fabio Lione sjunger med growl-liknande röst, vilket i min mening förstör låten totalt då refrängen egentligen är catchig och bra. Men här på denna live plattan sjunger han normalt och då får låten sin verkliga potential blottad!

Alex Staropoli sa att han ville att live plattan skulle få en äkta livekänsla och påstår att de inte har spelat in vissa grejor på nytt i studio för att de ska låta bättre, men lyssnar man på övriga liveinspelningar så har jag aning att tro att de ändå spelat in vissa delar i efterhand. Hursom så är det en bra konsert med en lång och bra setlist, ett stort steg i rätt riktning!
Och om jag inte tar fel så gästsjunger även Sir Christopher Lee  på låten The Magic Of The Wizards Dream, vilket är en härlig touch eftersom bandet faktiskt för ex antal år sedan spelat in en studioversion där Lee gästsjunger.

Produktionen är bra och balansen mellan instrumenten är okej för de mesta av tiden, men ibland tenderar pianot att ligga lite högre än de andra och det kan bli lite störigt i längden. Men å andra sidan kan de ge en riktig livekänsla där vissa instrument är högre än andra. En rolig sak är att i och med Rhapsodys musik innehåller stora symfoniska inslag måste de ha keyboarden högt under spelningarna och lyckas med detta, medans de flesta band med sådan musikstil tenderar att ha den för låg och då förloras mycket av musiken och det låter bara skit rent ut sagt.

Men Live – From Chaos To Eternity är en bra live platta och det känns skönt att bandet äntligen släppte en uppföljare till Live In Canada från 2005, som var väldigt svag.
Så kolla absolut in denna om ni gillar Rhapsody eller liknande musik!

7/10

Foto: Robin Renmark

Advertisements
Posted in: Metal, Power Metal