Thunderbolts Of The Gods – Graveland

Posted on August 9, 2013

0


Thunderbolts of the Gods 3Äntligen är Graveland tillbaka med en ny fulländare!
Senaste från 2009 Spears Of Heaven (Pamięć i przeznaczenie från 2012 räknas inte då det är en återinspelning av klassikern Memory And Destiny) var bra men kändes ändå lite enformig och ungefär som en lillebror till skivan Will Stronger Than Death.

Med Thunderbolts Of The Gods tar Rob Darken steget vidare och blandar det nya Graveland soundet ihop med det gamla som man kan finna på exempelvis Raise Your Sword EPn eller Prawo Stali, och resultatet är fantastiskt!
Darkens nuvarande sångröst är lite mörkare och mindre rispigare än förr men fan den är ändå fortfarande ond och sköter sitt syfte väl!
Produktionen är också bättre här vilket bara gör kvalitén på musiken bättre. Okej vi ska inte lägga alldeles för stor vikt på produktionen då Will Stronger Than Death hade en rejält skitig produktion, men de funkade bra med låtarna som för övrigt är guld värda så..

Det märks också att Darken blivit bättre med trummaskinen då den är både tajtare och mycket råare på Thunderbolts än vad den varit tidigare, och det medför mycket för skivans kvalité.
Här finns kvar härliga körer som på de tidigare skivorna om än i mindre skala, så de får Thunderbolts att inte kännas lika majestätisk som föregångarna men med schyssta riff och hårda trummor lyckas Darken göra ett fantastiskt bra jobb ändå.

Nu fick jag skivan nyligen så jag har inte hunnit lyssna igenom den så många gånger men jag kan utan tvekan säga att jag gillar detta starkt, och den växer bara mer på mig för varje gång.
Vad jag verkligen gillar är att här inte finns överdrivet många låtar, vilket kan göra det otroligt uttdraget och tråkigt ganska fort. Nej här finns bara 6 låtar varav samtliga ligger på över 5 minuter (med undantag för den instrumentala outro låten When Hammer Shines) och det märks att han har lagt ner en del tid på dessa låtarna också.
Possessed By Steel och Chamber Of Wicked Tears är hittills mina favoriter, även Wolf Of The North har en väldigt intressant inledning och avslutar skivan relativt starkt.546757_378420608893007_1578742099_n

Nej här finns inga svaga spår direkt, utan det är en typisk Graveland massaker rakt igenom med lite nyare gitarridéer som funkar väl ihop med soundet. Det är definitivt inte den snabba kaotiska Fire Chariot Of Destruction men fortfarande jävligt rå och mörk i sann Graveland anda!
Känns jävligt skönt att äntligen ha fått en ny fulländad Graveland platta och att Rob Darken verkligen bryr sig om sin musik och lägger ner tid på den istället för skapa något massproducerat skit. För även om han släppt många skivor under namnet så har han också förknippats inom Black Metal världen med att konstant göra riktigt bra musik och starkt följa upp det ena albumet efter det andra.
Tycker definitivt att alla som gillar Black Metal eller Graveland ska köpa skivan. Vill ni ha den på vinyl så finns den i svart, röd och vit där jag iaf vet att de två färgade enbart tryckts i 100 exemplar/färg. Annars finns den i Digipack format tryckt till 1000 ex och vanlig CD utgåva såklart.

En rakt igenom bra Black Metal platta och enligt mig en av de bättre Graveland skivorna!

8/10

Bild 1: Robin Renmark

Bild 2: Used with permission from Rob Darken

Posted in: Black Metal, Metal