At The Edge Of Time – Blind Guardian

Posted on September 19, 2013

0


At The Edge Of TimeJag fullständigt älskar Blind Guardian, liksom ett bättre Power/Speed Metal band existerar nästan inte!
Under sin karriär har de släppt en rad extremt bra skivor och har i princip aldrig gjort mig besviken, de är även ett av få band som lagt om sin stil lite till och från men ändå gjort det på ett bra sätt och hållt sig trogen till sina rötter.

Deras senaste verk At The Edge Of Time är jag lite splittrad på dock, för ena stunden känns det som en riktig klassiker i ett nytt skal och i nästa stund känns den lite halvdan.
Öppningslåten Sacred Worlds är magnifik och bambastisk och blir på sina 9 minuter adrig tråkig.
Men sen har vi några låtar som Tanelorn och Ride Into Obsession som inte är så jättebra..
Visst har Tanelorn sina stunder och är extremt härlig när man upplever den live, men Ride Into Obsession känns som ett experiment som inte slutade så bra. Ingen direkt dålig låt heller men den drar ner plattan lite i min mening.

Men sen lyfter skivan sig igen med helt fantastiska låtar som A Voice In The Dark, de underbara Curse My Name och War Of Thrones och såklart avslutande mästerverket Wheel Of Time!
Curse My Name och War Of Thrones är verkligen två helt fantastiska låtar som sätter sig på hjärnan och tvingar en att sjunga med!

Och så har vi såklart avslutande Wheel Of Time, som från början egentligen var tänkt att vara med på det soundtrack bandet sysslat med i all evighet. För er som inte vet det så blev bandet erbjudet att göra soundtracket till Sagan Om Ringen filmerna, men avböjde eftersom de hade press från skivbolaget och ville slutföra sin platta först (om jag minns rätt).
Men bandet har sedan dess arbetat till och från med denna instrumentala platta, och nu har de även tagit en lång “paus” från övrig Blind Guardian musik för att kunna avsluta detta projekt.

Anledningen att bandet valde att skriva om Wheel Of Time till en vanlig Blind Guardian låt var enligt gitarristen André Olbrich för att de inte tyckte den passade in bland de övriga låtarna på soundtracket.
Själv sa han också att det var ett rent helvete att skriva om den, och även hur mycket han än försökte i flera månder så lät den ändå som skit i hans öron!
Men vad vi till slut fick var en helt unik låt som inte följer någon som helst ram för låtskrivande, och som är hur kickass som helst!
Med så mycket varierande och vändningar är den aldrig tråkig och känns verkligen inte 8 minuter lång!

Efter halva låten lugnar den ner sig och får en orientalisk men intressant ton, för att sedan jobba sig upp igen till ett helt fantastiskt bombastiskt avslut som ingen kan ogilla ;)
Måste också tillägga att sångaren Hansi Kürsch verkligen sjunger fantastiskt på hela plattan, men i synnerhet på Wheel Of Time. Visst är han inte samma Hansi som förut men han har fortfarande mycket styrka kvar i den rösten!

Många har klagat på tidigare skivan A Twist In The Myth och även bandet själva har sagt att den inte hade riktigt klassiska BG soundet, och ser därför At The Edge Of Time som ett återgående till det mer klassiska.
Men om jag ska vara ärlig så tycker jag nog låtskrivandet är bättre på A Twist In The Myth, det känns bättre strukturerat och där finns mer härliga melodier än på At The Edge Of Time.
Men man ska inte blicka iväg för denna skivan heller, för det som är bra här är verkligen äckligt grymt och det lilla halvdana som finns är ändå värt pengarna och tiden det tar att lyssna. Det är liksom Blind Guardian!
Och hade jag inte tyckt skivan var värt det så hade jag förmodligen inte sagt såhär mycket bra om den heller  ;)

Omslaget är också så fantastiskt och vackert så man får gåshud nästan.
Vad som var extra kul var att special utgåvan kom som en box utformad efter omslaget, och jag hade 3 exemplar av denna då den gick sönder gång på gång i frakten hit.. -_-
Till slut fick jag ett ex som var hyfsat helt, så tipset är att om ni finner denna utgåva så skit i den. Ta den vanliga eller digipack utgåvan istället, för även om specialutgåvan är otroligt snygg så är den inte värd böket och skitet som medföljer.

7/10

Bild: Robin Renmark

Advertisements
Posted in: Metal, Power Metal