Dead Ringer – Meat Loaf – Jim Steinman

Posted on December 15, 2014

0


Dead Ringer

Dead Ringer tillsammans med de två Bat Out Of Hell albumen är min definiton av Meat Loaf och Jim Steinman, och även om Bat skivorna är givna klassiker så verkar Dead Ringer alltid falla mellan stolarna när det kommer till andras åsikter.
Det pratas ALDRIG om den, Meat Loaf framför i princip aldrig några låtar ifrån den live, Steinman nämner aldrig något från den och fansen verkar heller inte prata det minsta om den.
Så varför detta?

Jag personligen älskar Dead Ringer och finner inte något svagt spår här, självklart är den inte lika bra som sin föregångare men den är fortfarande fan jäkligt bra.
Jag tror många hakade upp sig på att Meat Loafs röst hade förändrats och att han föll lite i glömska efter Bat 1, och att det först är på senare tid som folk börjat lägga märka till den.
Vilket är märkligt eftersom alla prisat Meat Loaf när han sammarbetar med Steinman och klagar på honom när de inte jobbat ihop, och bortsett från de två Bat skivorna så är Dead Ringer den enda Meat Loaf skivan som är helt och hållet skriven av Jim Steinman.. så varför?

Första låten Peel Out börjar med (surprise surprise) Jim Steinmans jävla Harley Davidson ljud och även om låten saknar lite samma känsla som tidigare album, så har den ändå Steinmankänslan och är utan tvekan en extremt underskattad klassiker.
Här sätts också soundet för skivan till det mer rockigare vilket främst hörs på att låtarna är mer gitarr-och trumorienterade, och ljudet på gitarren har det där klassiska 80-tals rocksoundet vilket ger en schysst touch på det hela. Både Max Weinberg och Roy Bittan återvände för inspelningen av denna plattan och även Davey Johnstone plockades in på gitarr, och jag skulle nog inte kunna hitta mer passande musiker för det då det bara låter helt perfekt!

I’m Gonna Love Her for Both of Us tar oss tillbaka till den mer typiska Jim Steinmanstuket och kan i mellertid verka lite jobbig ibland eftersom den är så upprepande, men slutskedet av låten är riktigt bra med riktigt stora körer vilket återigen – Är så jävla typiskt Jim Steinman! ;)
Men inget negativt i det, bortsett ifrån att min recension blir nästan lika upprepande som hans musik ofta blir haha!

More Than You Deserve är den första Steinmanlåten Meat Loaf någonsin sjöng och får här göra sin debut på skiva, och ja.. den är bra men texten är fånig men såklart skriven med glimten i ögat, vilket gör att man inte ska ta den superseriöst heller.
I’ll Kill You if You Don’t Come Back är också en av de där låtarna där texterna är väldigt dumma och over the top cheesy, men faaan så bra låt i övrigt!
Gitarrerna är riktigt grymma och melodin/Meat Loafs röst är bara perfekt, för att inte tala om när låten tar helt vändning framåt slutet och blir mer lugn. Den är som två helt olika låtar i en och båda är minst lika bra vilket är skitdåligt beskrivet jag vet, men I’ll Kill You if You Don’t Come Back borde fler känna till och Meat Loaf borde framfört den live!

Read ‘Em and Weep är en väldigt fin pianoorienterad ballad som också verkar ha fallit i glömska, men är definitivt en av de bättre här och den sätter sig lätt på hjärnan. Meat Loafs förändrade röst passar också så perfekt till just denna låten, så hade de spelat in den tidigare tror jag inte den hade känts lika stark.
Everything Is Permitted är en av de vackraste och bästa låtar som Jim Steinman har skrivit och överdrivet underskattad, varför i hela helvete har inte någon framfört denna live någon gång?!
Pianoarbetet är perfekt av Roy Bittan och gitarren av Davey Johnstone är så rätt som det kan bli för att skapa den atmosfären.

Sen har vi låten Dead Ringer For Love som jag egentligen inte vill prata om eftersom det är det ENDA spår på plattan som får plats på live konserterna, och snack i media samt bland fansen. Anledningen är för att det är en duett där Cher gästsjunger och var den enda låt som slåg igenom, vilket är tråkigt för det är långt ifrån skivans bästa.
Det är en okej rocklåt med Meat Loaf och Cher men det är absolut ingen superduper höjdare som så många tycker, så jag tycker det är synd att så många förknippat Meat Loaf med denna.

Tydligen så floppade skivan rätt rejält och jag har även för mig att turnén för Dead Ringer ställdes in efter första spelningen eller dylikt. Men jag förstår verkligen inte varför just den här skulle bli en flopp, för om man bortser från Meat Loafs två Bat skivor så är Dead Ringer den bästa han gjort med råge, och dessutom får man inte glömma faktumet att det är enbart Jim Steinman låtar. Återigen något som så många klagat på under Meat Loafs karriär!
En extremt underskattad klassiker som borde fått mer tid i rampljuset och som aldrig kommer dö i mina öron, så check it out!

9/10

Bild: Robin Renmark

Advertisements
Posted in: Rock