Soundtrack/Score på CD suger..

Posted on January 30, 2015

0


SoundtrackSoundtrack eller “Score” på CD suger, och nej jag syftar inte på att själva musiken i sig skulle vara kass utan snarare på latheten bland de skämtande tomtarna på skivbolagen.
Nu äger jag inte så värst många soundtrack eller score på CD eftersom jag anser att för många filmer har väldigt bra musik men att där oftast bara finns några få stycken som är såpass bra att man faktiskt kan lyssna på dom utan filmen.

Men såklart finns det hela soundtrack som är bra, och de jag för närvarande äger på CD är följande:
Batman – Danny Elfman
Street Fighter – Graeme Revell
Clan of The Cave Bear – Alan Silvestri
Starship Troopers – Basil Poledouris
Godzilla Against Mechagodzilla – Michiru Ōshima
The Road Home – San Bao

Robocop 2 – Leonard Rosenman
The Princess Bride – Mark Knopfler

Jag har även några andra plattor som Popol Vuh skivorna Aguirre och Brüder des Schattens, men eftersom de två enbart innehåller ett fåtal spår som faktiskt användes i filmerna “Aguirre, the Wrath Of God” och “Nosferatu: Phantom Der Nacht” så jag räknar inte de som soundtrack.
Men anledningen till att jag vill göra detta inlägget är för att klaga på dessa halvdanna skivbolag (i synnerhet Varèse Sarabande) som gärna släpper icke-kompletta soundtrack eller score.
Men jag måste först också förklara den skillnad jag kan se mellan begreppen soundtrack och score..
Ett soundtrack är överlag musiken från en film, men detta kan också innebära att den icke-originella/orkestrala musiken kan finnas med. Ett Score är enbart den orkestrala musiken, vilket de flesta som vill köpa ett soundtrack oftast är ute efter.

Problemet med de flesta soundtrack numera är att de verkar väldigt inkompletta och då i synnerhet när det gäller äldre filmer, det verkar dock inte riktigt gälla för nyare filmer då de skivorna brukar vara mer hyfsat kompletta.
Tar vi Starship Troopers scoret av Basil Poledouris som ett exempel, filmen är från 1997 och det enda soundtrack som jag lyckats finna där ute som inte är en bootleg är den version som är släppt på Varèse Sarabande.
Detta score innehåller fjuttiga 11 spår som inte ens kommer i den ordning de följer i filmen!
Jag vet att Varèse Sarabande försöker att återsläppa soundtrack som är utgångna men kom igen, varför inte lägga ner lite mer tid och energi på att få det hyfsat komplett eller åtminstone få spåren i rätt ordning?
Jag köper inte bootlegs eller dylikt i vanliga fall men jag kom över en version som sade sig vara Poledouris  kompletta Starship Troopers score, och kan ni gissa hur många spår den hade att erbjuda?
2 CDs proppade med 47 låtar totalt, och som om inte det vore nog, så finns här även material som inte användes till filmen och små små musiksnuttar som enbart fanns med i vissa scener.
Den har den kompletta och RIKTIGA Klendathu Drop musiken (som blivit så ikonisk för filmen), den kompletta och icke-modifierade eftertexmusiken samt alla Fed Net stycken.
Det syns också att de som satt ihop denna version har gjort det lite som en hyllning till Poledouris som gick bort år 2006.

Varèse Sarabande brydde sig inte om det, och deras version har dessutom ett väldigt felaktigt Fed Net March stycke som öppnar skivan och som sedan smälter ihopa med Klendathu Drop musiken från eftertexterna! Ett otroligt billigt sätt att försöka lura lyssnaren i att de har fått den korrekta versionen. Dessutom är Fed Net March det enda Fed Net stycket som fick plats på denna version, som på något sätt även lyckats missa att ha med större delen av andra viktiga moment ur filmen som Whisky Outpost musiken.
Alltså med andra ord så har Varèse Sarabande missat en hel del viktiga delar ur soundtracket som jag tror rätt många fans av filmen vill ha, och för ett företag som specialiserar sig i att försöka återsläppa filmmusik så är det väldigt långt under ribban när det gäller kvalité.Starship Troopers

Nu är jag inte lika påläst på de övriga skivorna och deras historia när det gäller vad som saknas och inte för Starship Troopers var en av mina favoritfilmer när jag växte upp så jag är mer petig ang den, men jag vet att det är skitsvårt att få tag i ett komplett soundtrack av både Predator och Terminator till exempel.
Det känns nästan som att Sarabande och andra skivbolag bara vill jävlas med fansen och kasta ut något halvdant för att få folk att köpa det, samt väcka hopp om att resten ska bli tillgängligt någongång.

Batman musiken som var skriven av Danny Elfman är helt otrolig och även fast Warner Bros har med 21 stycken från filmen så saknas där ändå en otrolig mängd. Det kompletta soundtracket släpptes 2010 av La-La Land Records och innehöll 59 spår!
Varför i helvete fortsätter de göra såhär? Försöker de medvetet att jävlas med folk eller sparar de in på det för att släppa det i omgångar med flera års mellanrum? Och vad är meningen med det isåfall??
Warner Bros fick förvisso med de viktiga delarna av musiken till skillnad från vad Sarabande gjorde med Starship Troopers, men det är ändå under all kritik.

Top Gun är ett exempel där soundtracket bara består av musik som antingen var med i filmen, eftertexterna eller som producenterna helt enkelt bara tyckte om.
Vill du ha det riktiga scoret så får du gå ut på internet och ladda ner det olagligt eftersom det aldrig släpptes på CD, och i många fall är det inte heller så lätt att finna en nerladdning av den eller andra filmers score för den delen.
Street Fighter soundtracket är detsamma.. bara massa skitmusik som producenterna valt att ha med (en del är nog inte ens med i själva filmen överhuvudtaget), men som tur är så släpptes även scoret på CD.

Så utan att ha all fakta i handen gällande mycket annan filmmusik och deras CD releaser så kan jag inte uttala mig mycket mer, men jag ser iaf ett tydligt mönster i att det tyvärr är skitsvårt att få tag i ett komplett soundtrack från den film man önskar. Och jag kan nog anta att de flesta ur min lista av filmmusik inte är kompletta heller.
Jag hoppas verkligen att det blir ändring på detta, och om det blir för dyrt att trycka det på CD så gör det åtminstone bara tillgängligt via Download eller dylikt.
Skivbolagen ska då fan inte klaga att folk laddar ner en massa när så jäkla mycket av deras musik aldrig finns tillgänglig.

Ska ett soundtrack eller score släppas så se då till att det blir komplett och inte något halvdant skit, folk betalar gärna lite mer för hela kakan än nästan lika mycket för bara halva!

 

Advertisements
Posted in: Övrigt